ZURE EROSKETEKIN TOKIKO MERKATARITZA BABESTEN DUZU

Euskal txuletoia txingarretan

Blog-Blokal

chuleton-vasco-a-la-brasa

Euskal txuletoia txingarretan Euskal Herriko gastronomiako platerik tipikoena da. Jatetxerik onenen kartaren parte da, eta plater nagusia sagardotegi guztietan.

Etxean txuletoia prestatzea

Etxean txuletoia ere presta daiteke. Lehen mailako produktu bat erostea eta parrillan, plantxan edo zartaginean prestatzea baino ez da egin behar. Garrantzitsua da txuletoia sutan zenbat denbora egongo den kalkulatzea eta aholku erraz batzuk jarraitzea.

Prestatzeko denbora mahaikidearen gustuaren araberakoa da. Egia da euskal txuletoiak txingarretan duen balio gastronomikoa handiagoa dela erdialdean ia gordinik eta odoletan kontsumitzen dugunean, baina pertsona batzuek nahiago dute oso egina.

Nola aukeratu txuletoi on bat

Txuletoi onak idiarena -gaur egun oso urria- edo behi zaharrarena izan behar du. Txuletoiak ateratzen diren animaliaren zatia bizkarraren goiko partea izaten da.

Piezaren kolorea funtsezkoa da behi-txuletoi on bat erosteko orduan, animaliaren adina adieraziko baitigu. Txuletaren gorriak gerezi gorria izan behar du, eta txuletoia zenbat eta gorriagoa izan, orduan eta zaharragoa izango da.

Kontuan hartu beharreko beste alderdi bat da piezaren gantz iragazi maila. Gantz horrek emango dio zaporea eta testura txuletoiari, sukaldatu bitartean urtu egiten baita. Infiltratutako koipe horri marmoleo deitzen zaio, marmolaren betekin duen antzekotasunagatik. Ona da behi-txuletoiak marmol-maila ona izatea, baina ez gehiegi.

Txuletoiaren puntu perfektua

Hona hemen puntu perfektua lortzeko aholku erraz batzuk:

  • Ez oso hotza: prestatzen hasi baino 4 edo 5 ordu lehenago atera behar da hozkailutik, behar adina epeltzen dela ziurtatzeko.
  • Ebaki bat egingo diogu: garrantzitsua da haragiaren erdialdean ebaki bat egitea prestatu aurretik, pieza ez dadin uzkurtu.
  • Plantxa edo zartagin oso beroa: plantxak edo zartaginak oso bero egon behar dute pieza jarri aurretik. Parrillan erretzen badugu -barbakoaren kasuan- piezak barrutik tenperatura hartzea lortu behar dugu.
  • Oliorik gabe: txuletoiak berak askatzen duen koipea nahikoa izango da, ez da beharrezkoa olioa erabiltzea.
  • Lodiera egokia: txuletoiaz ari bagara, lodiera handiko pieza izan behar du, kanpotik ukitu kurruskaria eta barrutik kolore arrosa har dezan.
  • Gatz lodia erabiliko dugu: gatz lodia erabiliko dugu, eta horrekin txuletoia gazituko dugu, buelta ematean edo platereratzean.

Txuletoi batentzako goarnizio onenak

Lehengaia lehen mailakoa denean eta elaborazio egokia egiten denean, euskal txuletoi txingarretan ez da behar goarnizio edo akonpainamendu handirik, gehiegi erabiliz gero haragiaren benetako zaporea kamuflatu baitezake. Hala ere, patata frijitu batzuk eta pikillo piper gorri batzuk oso goarnizio onak izan daitezke.

Non erosi txuletoirik onenak Gipuzkoan

Tokiko eta hurbileko saltokietan online erostearen abantailez baliatu nahi baduzu, B-Lokalen euskal txuletoian espezializatutako establezimenduak ditugu.

chuleta-vaca-simmental

Aukera bikain bat Jon Harategia da, non txahalak ukuiluan eta bizirik erosten diren eta kalitate oso handiko lehen sektoreko ekoizleekin batera lan egiten duten.